Froner Önismereti Módszer

Üzenet a lelked mélyéről, avagy mit ad az önismereti élményfestés

2022. január 26. - F. Tünde

Az önismereti élményfestésben nem a művészet a lényeg, hanem amit általa magadról megtudsz.

Pár éve már mind jól ismerjük az élményfestés kifejezést, számos ilyen program érhető el az egész országban. Az önismereti élményfestésnek ehhez van ugyan némi köze, de mégis egészen más folyamat a kettő.

A klasszikus élményfestés során egy meglévő alkotást másolnak le a résztvevők, legtöbbször egy művészethez értő instruktor segítségével. A folyamat során bárki alkotóvá válhat két-három órára, és otthon gyönyörködhet a Klimt, Monet vagy épp Csontváry ihlette művében – ez fantasztikus szórakozás és igazi kikapcsolódás lehet.

Ezzel szemben az önismereti élményfestés egész mást ad!

Egyre több embert ér el önmaga megismerésének a vágya, sokan érzik azt, hogy foglalkozni szeretnének vele, el kell merülniük benne, és ezáltal önmagukban. Számos eszköz áll ehhez rendelkezésre tesztektől a terápiás folyamatokig, életvezetési tanácsadástól a csoportos foglalkozásokig. Azonban a művészettel, alkotással eddig csak célzott terápiákon ért össze, például poszttraumatikus stressz feldolgozása során, gyászcsoportokban vagy pszichiátriai gondozók foglalkozásain.

Az önismereti élményfestés olyan tevékenység, amely bárki számára elérhető, vegyíti a képi alkotást és az önismereti folyamatokat. A résztvevő ekkor „magától”, sőt, leginkább „magából” fest – azt, amit a lelke, intuíciója diktál. Annak pedig, ami végül a vászonra kerül, üzenet értéke van, a megjelenő formák, képek, színek valójában mind olyan értelmezhető szimbólumok, amelyek a résztvevő lelkének lenyomatát jelentik.

 

elmenyfestes.png

Minden üzenet értékkel bír, ami a vászonra kerül.

 

Hogyan zajlik az önismereti élményfestés?

Otthon bárki nekiállhat vászonra vetni azt, amit éppen a belső késztetése diktál, de ez még nem önismereti élményfestés ebben a formában. Ettől még persze remekül el tudja lazítani, fel tudja tölteni az embert, szóval aki teheti, ragadjon ecsetet!

Az önismereti élményfestés szakképzett életvezetési tanácsadóval történik, aki emellett művészetterapeuta és festőművész, így képes a szimbólumok értelmezésére.

Akár egyénileg, csoportosan vagy párosban is részt lehet venni rajta, a kb. háromórás program három fő részből áll:

  • Egy felvezető beszélgetésből, a résztvevőt foglalkoztató fő téma körbejárásával, hangolódással. Gyakori téma például a párkapcsolat vagy annak hiánya, a karrier vagy az életben bekövetkezett változások feldolgozása is.

  • Magából a festésből, amely a hangolódás után kezdődik el: itt minden eszköz rendelkezésre áll, a résztvevőnek semmivel sem kell készülnie.

  • Egy lezáró beszélgetésből, ahol a szimbólumokat az önismereti élményfestés vezetője és a résztvevő közösen értelmezik, beszélgetnek, felismerésekhez jutva el ezáltal.

 

Az önismereti élményfestéshez nem kell kézügyesség vagy művészeti előképzettség, sőt, semmiféle ilyen irányú érdeklődés vagy affinitás sem. Itt egyetlen dolog „jó, ha van”, az pedig a cél, hogy a résztvevő többet akarjon megtudni saját magáról, a benne zajló folyamatokról, nyitott legyen az onnan érkező üzenetekre, felismerésekre. Egyébként, hasonlóan a hagyományos élményfestéshez, itt is mindenki megtarthatja végül az alkotását.

 

elmenyfestes2.png

Az önismereti élményfestéshez nem kell kézügyesség vagy művészi érzék.

 

FLOW-élmény, az önismereti élményfestés mozgatórugója

Mivel itt nincs kiinduló kép, nincs, amit rekonstruálni kellene, sokakban merül fel, hogy mi történik, ha nem jön semmilyen ötlet, amit vászonra vihetnek. Ez szinte sosem történik meg, ugyanis a ráhangoló beszélgetés segít olyan belső állapotot elérni, amivel szinte magától megkezdődik a festés. A lélek várja, hogy kérdezzék, hogy megmutathassa magát.

Az önismereti élményfestés során meghatározó elem és folyamat a FLOW-élmény, amikor egy tevékenységben olyan, szinte transzállapotot ér el az ember, hogy gondolkodás nélkül, 100%-ig belső indíttatásból végzi azt. Ilyenkor nincs helye félrevezető gondolatoknak, kételyeknek, egyszerűen csak festi, ami „jön” – és ebből születnek a valóban belülről, mélyről érkező, értelmezhető szimbólumok, amelyek hozzásegítenek az önmegismerés folyamatához.

FRONER TÜNDE VAGYOK - FESTŐMŰVÉSZ, MŰVÉSZETTERAPEUTA

Saját élményeim vezettek el odáig, hogy ma már ezeken a területeken tevékenykedem. Kerestem magam és az utam, önismereti folyamataim segítségével pedig megtapasztaltam művészetben rejlő energia, élmény és hatás felismerését.

Az általam kidolgozott önismereti élményfestés módszerrel segítek, hogy közelebb kerülj önmagadhoz. Nézd meg, mit üzen a lelked, hagyd, hogy a személyiséged szimbólumai felfedjék magukat!

Önismereti élményfestés programok: www.froner.hu

kreati_v_e_vterveze_s.jpg

Még nem késő megtervezni a 2022-es évedet! Ha már unod a klasszikus évtervező munkafüzeteket és online programokat, akkor a Kreatív Évtervező ingyenes hanganyagom neked szól! Itt nem a szokásos kérdéseket fogod hallani, hanem egy olyan szemléletmódot szeretnék Neked átadni, amivel megérted mitől lesz eredményes, önazonos az évtervezés és ezt hogyan tudod kreatív eszközökkel megvalósítani. 

Az ingyenes hanganyagért kattints ide!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://froner.blog.hu/api/trackback/id/tr8016824360
süti beállítások módosítása